Alla inlägg den 8 maj 2012

Av Ida o Rebecka - 8 maj 2012 18:31

Älskar du fåglar?
Har du finkar, parakiter eller stora papegojor? Eller bara ett intresse?


Vilket som så är du välkommen på Fågelträff i Borås Lördagen den 19:e Maj, Kl 13.00 i Stadsparken!


Vi hoppas att så många som möjligt vill deltaga denna dag för att träffa nya vänner och utöka sina erfarenheter. Passa på att ha trevligt med likasinnade! Tipsa dina fågeltokiga vänner att följa med.


Har du en fågel du kan ta med i transportbur/sele så är det hemskt välkommet.


Övrigt:
* Kravet när du tar med fågel är att den/dem är friska! (fri från parasiter och sjukdomar)


* Glöm inte att ta med mat och vatten till din fågel!


* Medtages eget fika samt filt/sittunderlägg då vi räknat med att sitta utomhus!


* Vid dåligt väder så försöker vi fixa ett ställe där vi kan vara inomhus. I värsta fall ställs träffen in och vi fixar ett nytt datum!


* GLÖM INTE ditt trevliga och fågeltokiga humör! :)


**** Ev. Uppdateringar kommer att kunna göras****


ANMÄL dig gärna! Antingen via mail (krakansdjur@live.se) eller facebook-länken nedan! Så kan vi informera för ev förändingar!



http://www.facebook.com/events/377725765596670/

Av Ida o Rebecka - 8 maj 2012 17:38

  •  HAR NI KUNSKAPEN SOM KRÄVS?

Varje fågesort kräver sin skötsel, och man måste även tänka per individ! För det är precis som oss människor alla är vi olika. Vissa behöver speciell kost, ev högre temperaturer, viss inredning o s v, allt måste tillgodoses. Krångligare kan det bli om man har en fågel med tex diabetes. Och bara för att man läst information om djuret i en bok eller på nätet så KAN MAN INTE ALLT!


Åk och hälsa på uppfödare/tamfågelhållare, "känn" på, ta reda på "nackdelar/vad man måste tänka på" innan,  som oftast glöms bort när man söker information.  Det kanske behöv X antal besök innan man ens är redo. 


Alla fåglar blir inte alltid som vi tänkt oss, massa beteenden som vi inte förstår oss på,  tvångsbeteenden, matvägran eller bara trots. Klarar du verkligen av situationen då? utan att "sälja vidare/avliva" djuret?


  • HAR NI TIDEN?

 Vissa fåglar lever i ca 7år andra i 90. Vissa kräver mer social aktivering, motion och sysselsättning än andra. Har du verkligen tiden? Finns risken att du/familjen tröttnar på det djuret efter ett tag? Ta en extra funderare! Hastiga beslut och inpulsköp av djur brukar sluta tråkigt. Räkna med att du ska ha kvar Fåglarna hela dess livstid!


Städning och hygien tar även det sin tid med!


  • HAR DU RÅD?

Har du verkligen råd med med fågeln du skaffar. Inköpet beroende på sort kan vara väldigt dyrt, Sen måste du kanske köpa till massor av tillbehör, bur,matskålar samt leksaker som kanske tuggas sönder efter någon dag. Även fodret kan kosta multum eller vara svårt att få tag på, köp inte det billigaste bara för att du kan, utan kolla på kvaliten och näringinnehåll!


Fågeln kanske förstör soffan, dörrar eller kanske tapeten. Kan du leva med det?


Och på tal om veterinärkostnader! Det kan bli dyra historier.... 

- Jag ställer frågan igen; "Har du råd?"


  • HAR DU PLATS?

Burar och så kallade utrymmen som djuraffärerna säljer är oftast för små. Trots att de menar på att de är lagliga.... Lita inte helt hundra på dem! Det finns Lagar och regler för hur djur ska hållas! Och måtten får  gärna vara större!


ex: En familj ska gå till djuraffären och köpa en undulat. De kollar ut sin undulat, köper en påse frön och en undulatbur på 30cm djup, 50 lång och 120 hög, med lite rundstavar/plastpinnar för fågeln att sitta på. 

       FEL: Fåglar ska vara minst två, det är lag på detta, även om affären sa att det ska gå bra med bara en om man umgås med den mycket. Hur naturlig beteende skulle den få om den var ensam? Den skulle bli en aning "kokko-i-bängen" trots att det kanske inte syns.

    Och endast frön som foder räcker inte.....

    Burstorleken är ju helt åt fanders! inte ens en liten fink får bo där permanent! Buren ska vara minst 90cm lång på längsta sidan samt minst 60cm hög, minsta tillåtna  bottenyta är 0,45kvm.


Måttbestämmelser finnes att tihha på jordbruksverkets hemsida! 

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/andrasallskapsdjur/burfaglar.4.62af51191240430af4d80002623.html


  •  KÖPA DJUR TILL ETT BARN!

Det är inte rekomenderat att köpa ett djur till ett barn, bara för att barnet vill ha. Föräldrarna måste tänka på att fåglarna blir föräldrarnas ansvar även om barnet tar hand om det eller ej. Att föräldrarna räknar med att göra allt jobb. Och ju mindre barnet är desto mer uppsyn behövs! Både fåglar och barn kan skada varandra! 

 Föräldrar tänk efter! djuret är ert ansvar! Och ett inköp bör vara planerat av  hela familjen!


  • ALLERGI?

Har ni testat ifall någon i familjen är allergisk? Allt för många fåglar/djur säljs pga allergi....


  •  TÅLAMOD!

Alla kräver de tid och tålamod. Särskillt i början när det precis kommit till sitt nya hem. Låt dem/den få vara ifred till en början! Få ta in det nya hemmet i sin takt. Tillit kommer med tiden!


  •  VAR UPPMÄRKSAM!

Även om säljaren är en uppfödare eller privatperson, så var noga med att kolla igenom djuret/djuren, ställ frågor, hälsa gärna på fler gånger innan ni köper. Bilda er en uppfattning. Hälsa även på hos olika "säljare", känn efter; "vilken känns bäst". Gå inte bara efter priset!

För hur seriös en uppfödare/privatperson kan yttra sig att vara så finns där alltid brister någonstans. Vissa allvarliga andra mindre nämnvärda.


  • ÖVRIGT!

Ett djur ska tas om hand som en familjemedlem och inte som slit och släng!



Så vill du fortfarande skaffa fågel?

Ja men vad trevlig då ska jag berätta mer!


Du ska veta att en fågel inte bara sitter i sin bur och kvittrar lugnt. De ska få daglig aktivering utanför buren. Beroende på fågelsort så finns det vissa som skriker något så fruktansvärt.


Fåglar dammar även väldigt mycket! Värst är jakos och kakaduor. Men under ruggning så kan det ligga fjädrar och dun överallt oavsett sort. Bara så du vet att du ska stå redo med dammvippad o dammsugaren!


Hygien:

Hygienen är väldigt viktig för våra fåglar. Ju snabbare man torkar  rent nedbajsade pinnar/grenar desto bättre. För de dammigare sorterna eller om du har många fåglar så rekomenderar även jag att du köper dig en luftrenare!


Fodret:

i djurbutiker och de flesta privatpersoner säger att det är frön man ska ge sin fågel. Nackdelen med frön att de inte är så jättenyttiga och näringsvärdet varierar så kraftigt. Det nyttigaste man kan göra med frön är väl att grodda dem i så fall. Men det finns faktiskt fågelpellets! Äter inte fågeln pellets när du får hem den så vänj den successivt vid det! Pellets finnes i olika färger och former samt innehåller det mesta en fågel behöver ha i sig. Det är även bra att se till att dem äter frukt och grönt! Sen beror det helt och håller på fågelsort! Finns de fåglar som endast äter nektar och insekter också!


  • Bur:

Gå in på Jordbruksverkets hemsida för att se minsta måttet på din bur ska ha. Placering av pinnar bör vara väl genomtänkt, proppa inte buren full av grenar, utan försök se tillgodose fågelns behov av att flyga. Grenarna ska bestå av "naturgrenar" av olika tjocklek och form. Detta för att dem så kallade rundstavarna gör mer skada än nytta. Rundstavar slipar inte ned klor och näbb tillräckligt, ger ingen stimulans av att gnaga på, även tryckskador på fåglarnas fötter är väldigt vanligt!
Även ljuset är viktigt för att fåglarna ska få i sig alla näringsämnen, tex kalk! Köp en lysrörsarmatur med ett elektroniskt don (helst inte glimmtändare då dessa gör att det blinkar för fåglarna), köp även uvlysrör/uvlampor som är till för fåglar! Bra ljus får fågeln att äta bättre, trivas och må bra!


  • Val av fågel:

Ska du bara ha fågeln som "ögongodis" eller är det meningen att det ska vara en tamfågel? Har du inte tid till 3 timmar aktivering varje dag så kanske inte en jako eller kakadua är det bästa alternativet. Man brukar säga ,ju större goja desto mer krävs. Har du småbarn så ska du också tänka efter. Då både fågelliv och fingrar kan gå åt i värsta fall.


  -  Så här ser jag på saken:

Finkar/kanarier - för den som bara vill ha ögongodis

parakiter - för den som vill ha ögongodis eller en härlig tamfågel.

Små papegojor - för den som vill ha en snygg liten fågel men ändå lite utmaning. Små duntroll som vill vara med överallt.

Stor goja - för den erfarne! Till dig som vet nackdelarna samt vilket helvete det kan vara. Annars har man även här riktigt snygga och mysiga tamfågar.

Presentation


Välkommen till Fågelsidan!

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Länkar

Gästboken

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2012
>>>

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards