Alla inlägg den 9 maj 2012

Av Ida o Rebecka - 9 maj 2012 13:37

 

Svenskt namn: Nymfkakadua (Nymfparakit)

Engelskt namn: Cockatiel

Latinskt namn: Nymphicus Hollandicus

Livslängd: ca 15-20 år, men äldre individer finnes!

Storlek: ca 35cm

Ursprung: Australien


YTKRAV!

Minsta tillåtna yta: 0.84kvm  (L 120cm  x D 70cm x H 80cm)

Minsta yta per fågel vid grupphållning: 0.1kvm
Minsta mått på längsta sidan: 1.2m

Minsta höjd: 0.8m 


 

ALLMÄNT

Detta är en mycket fredlig och trevlig fågel som är mycket lämpad till en nybörjare. Nymfkakadua lever parvis, men trivs också bra i grupp då de är väldigt fredliga fåglar. Fungerar utmärkt att hållas med andra fredliga fåglar.


Nymfkakaduan finns i många olika färgvaraiationer men viltformen är grå. Hanen har gult huvud och starkt orangeröda kindfläckar, honor är till större delen grå, svagt orageröda kindfläckar samt gula stjärtfjärdrar med så kallade tvärränder på.   


Utfodring: Parakitblandning, groddar, frukt och grönsaker bör ges dagligen. Även gritt (krossade snäckskal) bör finnas tillgängligt. Kraftfoder/äggfoder kan man utfodra med någon gång ibland och vid häckning. Sen finns det även anpassat fågelpellets att ge som bas om man vill veta att fågeln får i sig allt den behöver näringsmässigt. Men tänk på: äter inte din fågel pellets från början så får man vänja dem successivt!


De kommer in i könsmognaden kring ett års ålder, lägger ca 4-7 ägg som ruvas i ca 19-21 dagar, ungarna är helt självständiga och leveransklara tidigast vid 7-8 veckor. Lämpligt rede till dessa är en parakitholk fylld med spån eller liknande mjukt bottenmaterial.


URSPRUNG

Förekommer vilt i "mitten"  av Australien, allstå i Australiens inland. Finns även några som flyger längs kusten, dock är detta mer sällsynt. Födan i det vilda består av div olika gräsfröer och örter.

Av Ida o Rebecka - 9 maj 2012 13:00

  

 

 

Svenskt namn: Skrattduva

Engelskt namn: Ringed tutle dove

Latinskt namn: Streptopelia Roseogrisea

Livslängd: ca 10-20 år, men äldre individer finnes!

Storlek: ca 30cm

Ursprung: Afrika


YTKRAV!

Minsta tillåtna yta: 0.84kvm  (L 120cm  x D 70cm x H 80cm)

Minsta yta per fågel vid grupphållning: 0.1kvm
Minsta mått på längsta sidan: 1.2m

Minsta höjd: 0.8m 




ALLMÄNT

Vi kan ju nog gissa oss fram till att denna duva fått sitt namn efter sitt läte "ho ho ho" "he he he". Skrattduvan är en mycket snäll och lugn duva. De trivs lika bra i bur eller voljär, i par eller flertal, de går även utmärkt att ha tillsammans med andra fredliga fåglar i voljär. Det ska inte heller vara några problem att få dem handtama eftersom dem är just så lugna.


Dessa mår bäst av att få bo inne, men det finns de som håller dem ute året om. Dock tror jag det beror mycket på vart i landet man bor.  Har man dem ute hela året så bör man se till att ge dem ett frostfritt, vindskyddat och lite varmare ställe att kunna dra sig undan på.


Det finns många färgvarianter på denna mycket tevliga fågel. Tex; vit, apricos och brun.


Dem är inte heller kända för att vara bra flygare utan de flyger bara en liten bit sen landar de på marken igen. Men trots detta så får man ändå försöka motionera sin fågel! 


Dessa fåglar äter sädesslag av olika slag, men verkar föredra frön som är lätta att svälja, tex; finkfrön, undulat- och parakitblandning.  För att få fröerna att bli nyttigare grodda dem gärna! Utöver frön skall det även finnas frukt och grönt tillgängligt. och under häckningsperioden får det gärna serveras kraftfoder (äggfoder) och/eller insekter/larver.


Detta är även en renlig fågel som älskar att bada/dusha! 


De blir könsmogna redan kring 6 månaders ålder. Dem lägger två ägg som de ruvar på i ca 13-14 dagar. Bästa ruvningssället är i trädkykor eller hyllplan som är anpassade för "fågelbon". detta är en mycket häckningsvillig fågel men man bör se till att de itne får mer än 3-5 kullar per år.


URSPRUNG
Denna duvan kommer ursprungligen från Afrika. De finns att se kring savannområderna i norra Afrika, de finns även längs kusten vid Sudan och Somalia, och i centrala samt södra Saudiarabien.  Och nu för tiden finns dem även att hitta på många håll i USA, troligen är det tama duvor som släppts ut, som i sin tur blivit förvildade och fortplantat sig.


Dessa fåglar har fötts upp i fångenskap sedan biblisk tid som husdjur men även "magifåglar" hos trollkarlar. De mest populära färgerna på den tiden var antagligen de vita samt ljust beiga varianterna Så det var dem som användes i den dåvarande avel. Men nu på senare tid har uppfödare lyckats återta de mörka varianterna i aveln samt utvecklat många nya framavlade färger.


Dessa fåglar har sedan slutet av 1800-talet studerats och använts i genetisk forskning. Idag finns det mer än 40 urskiljbara färgmönster. Och 1999 presenterade professor Bob Lockhars sin bok om skrattduvor där han beskrev 38 färgmönster på dessa fantastiska fåglar.




Presentation


Välkommen till Fågelsidan!

Sök i bloggen

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kategorier

Länkar

Gästboken

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
Maj 2012
>>>

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards